Ēdāja ceļvedis pa ēšanu Itālijā
Ēdāja ceļvedis pa ēšanu Itālijā
Itālija ir ēdāju paradīze. Sākot no picas Neapolē līdz makaroniem Bolonjā, valsts ir pilna ar ikoniskiem ēdieniem un produktiem. Ja plānojat ceļojumu uz Itāliju, noteikti brauciet izsalkuši! Šeit ir galīgais ēdāja ceļvedis, kur un ko ēst, lai pilnībā izjustu Itālijas apbrīnojamo reģionālo virtuvi.
Pica Neapolē
Neapole ir picas dzimtene, tāpēc jūs nevarat doties prom, nogaršojot autentisku neapolitāņu picu. Mīkla tiek gatavota no augsta proteīna miltiem, rauga, sāls un ūdens. To mīca ar rokām un izvelk plānā apaļā formā. Picu cep īsu brīdi, tikai 60-90 sekundes koka krāsnī pie ļoti augstas temperatūras līdz 900°F. Karstums ļauj ārpusei apcepties, bet iekšpusei palikt mīkstai. Rezultātā iegūst vieglu un maigu mīklu ar košļājošām, apdegušām malām. Sastāvdaļas neapolitāņu picai seko stingriem noteikumiem – tikai tomātu mērce, svaigs mocarellas siers, bazilika lapas un olīveļļa. Ieteicamās vietas ir L’Antica Pizzeria da Michele, kas izmanto San Marzano tomātus un bufeļu mocarellu, un Pizzeria Starita, kas cepe picas kopš 1901. gada.

Makaroni Bolonjā
Bolonja pazīstama kā “la grassa”, kas nozīmē “resnā”, atsaucoties uz tās bagātīgo virtuvi. Parakstītais makaronu ēdiens ir tagliatelle al ragu – garas, plakanas olu makaronu lentītes ar lēni vārītu gaļas un tomātu mērci no cūkgaļas, liellopa gaļas un dažreiz pančetas. Citas izvēles ir tortellini en brodo, pildīti makaroni buljonā, kā arī klasiskā Bolonjas lasagne ar bešamel mērci, parmezāna sieru un ragu. Labākās vietas, kur nogaršot autentiskus bolonjiešu ēdienus, ir Trattoria Anna Maria Bolonjas vēsturiskajās arkādēs un Osteria dell’Orsa – jauks krodziņš, kur pulcējas vietējie un universitātes studenti.
Dželato Florencē
Florencē atrodams viens no labākajiem dželatiem Itālijā, pateicoties augstas kvalitātes sastāvdaļām. Dželato gatavo no piena, nevis krējuma, kas piešķir blīvāku, bagātīgāku un garšīgāku garšu nekā saldējums. To sakula lēnāk, iemaisot mazāk gaisa, tādēļ tekstūra ir krēmīga un gluda. Lai nogaršotu debesmannu dželato, dodieties uz Gelateria della Passera, kas izmanto dabīgas un sezonālas sastāvdaļas, vai Gelateria dei Neri – māksliniecisku veikaliņu, ko vada argentīniešu Pasaules dželato čempions. Garšas, ko noteikti jānogaršo, ir viņu krēmīgā vaniļas, gianduja (šokolādes un lazdu riekstu) un inovatīvās ricotta valriekstu un aprikozes kumelīšu garšas.
Kafija Romā
Itālija mīl savu kafiju, it īpaši stipro, koncentrēto espresso. Izlutiniet sevi un novērtējiet šo ikonisko dzērienu kafejnīcā Sant’ Eustachio Il Caffe netālu no Panteona, kur tiek gatavots labākais espresso Romā. Noslēpums slēpjas viņu īpašajā Arābijas un Robusta puķu maisījumā, ko grauzdē koka ugunīs. Saņemiet galdiņu ārpusē un vērojiet rosīgo pilsētu, malkojot intensīvo un aromātisko dzērienu. Pēc maltītes romieši dzer amaro – rūgtu Itālijas garšaugu liķieri, kas palīdz sagremot smagos ēdienus. Ieteicams fermentētās artišoku garšas Cynar.

Aperitivo Milānā
Stilīgajā Milānas pilsētā ir moderna aperitivo (priekšēdiena) kultūra. Par simbolisku maksu ap 10 eiro par dzērienu var bez maksas ēst uzkodu bufeti ar maziem ēdieniem – picu, salātiem, makaroniem, sieriem un dažādām uzkodām. Populārās vietas ap Navigli kanālu, piemēram, Maio Restaurant Lounge Bar, piedāvā ikvakara aperitivo no 18:00 līdz 21:00. Malkojiet negroni vai americano kokteili, vienlaikus nogaršojot miniatūras Milānas risotto, panini un citu klasiku versijas. Tā ir ideāla iespēja apvienot dzērienus un ēdienu!
Ēšanās ceļojumā pa dažādiem Itālijas kulinārijas centriem ir lielisks veids, kā iepazīt autentiskus ēdienus un garšas. Ar šo ceļvedi, kas izcels galvenos neiztrūkstošos ēdienus un labākās vietas, jums garantēta neaizmirstama gastronomiskā pieredze Itālijā. Izbaudiet brīnišķīgo virtuvi!